Наш офіс розташований в самому центрі старовинного міста Львова, біля міської ратуші, каплиці Боїмів і пам’ятника королю Данилові Галицькому. Від залізничного вокзалу до нас можна доїхати на трамваї № 1, 9 (вихід на Площі Ринок), від автовокзалу – маршрутним таксі № 3А (вихід на Галицькій площі), від аеропорту – маршрутне таксі № 48 (вихід на вул. Князя Романа).

Останні пости

(093) 170-44-99
м. Львів, вул. Братів Рогатинців, 12/10
office@gal-cruise.com.ua
17 років на туристичному ринку України

м. Львів, вул. Братів Рогатинців, 12/10
office@gal-cruise.com.ua

Турецька ліра подешевшала на 29% та відпочинок дешевшає

Переведення в міжнародних фінансових рейтингах в один ряд з Руандою і Угандою на тлі падіння курсу Турецької ліри на 29% по відношенню до початку року – так описують фінансову ситуацію Туреччини в місцевих ЗМІ. Причому прогноз по турецькій Лірі виключно негативний: експерти британського фінансового аналітичного центру Capital Economics стверджують, що турецька ліра впаде до кінця року до рекордно низького рівня в 8 лір за 1 долар. Втім, падати їй недалеко-днями за $100 пропонувалося вже всього 767 лір. У цей день за добу валюта подешевшала на 0.8%, і по відношенню до початку 2020 року падіння національної валюти склало 29%, а за останні п’ять років ліра подешевшала в 3.5 рази. Для туристів ослаблення турецької ліри, звичайно, виглядає благом: вже зараз Шопінг під час відпочинку в Анталії на очах стає дешевше, якщо туристи обмінюють на ліри привезені долари або євро. А вже в наступному році можуть подешевшати і готелі – якраз восени починається їх контрактинг з туроператорами. На готельні ціни буде додатково тиснути і ковидна тема.

Відзначимо, що зі схожими проблемами зіткнулися й інші туристичні країни Середземномор’я.

На тлі економічних проблем і падіння ліри рейтингове агентство Moody’s опустило суверенний рейтинг Туреччини до рівня B2. Валютні активи країни за минулий період з початку 2020 року впали з позначки в $74 млрд до $44.9 млрд. При цьому власні активи золотовалютного резерву країни становлять лише близько $0.9 млрд. Зате зовнішній борг турецької держави сягає майже $100 млрд, а Центральний банк країни заборгував близько $50 млрд за своп-операцій, купуючи валюту на зовнішньому ринку. Для наочності експерти запевняють, що ситуація порівнянна з Положенням СРСР кінця 80-х, тобто фінансова система знаходиться у величезному дисбалансі і справа може завершитися суверенним дефолтом.

Особливо варто відзначити, що турецький президент Реджеп Ердоган назвав рішення рейтингового агентства «економічною війною» проти країни. Власне, агресивну і непродуману політику Туреччини, причому не тільки фінансову, і називають причиною падіння інтересу до країни у можливих інвесторів. Як заявляють експерти, інвестори біжать з турецького ринку, розпродаючи акції та інші цінні папери – тільки за липень було продано облігацій на $390 млн.

Крім того, пандемія коронавірусу «звузила» можливість отримання країною валютних коштів – туристичний бізнес, що «поставляє» Туреччину найбільше валюти, почав відкриватися тільки в середині літнього сезону і то в значно менших обсягах, ніж це було в попередні часи. “Криза через коронавірус завдала значного і тривалого удару по туристичному сектору Туреччини і, отже, по її експорту послуг і положенню по рахунку поточних операцій. Слабша ліра є частиною коригування”, – оцінив Джейсон Тьюві, старший економіст з ринків, що розвиваються в Capital Economics. За його словами, в найближчому майбутньому можливе більш різке падіння ліри, що може змусити центральний банк діяти і агресивно підвищувати процентні ставки. Причому за його прогнозами зниження курсу ліри, як очікується, продовжиться в 2021 році. Курс валюти може впасти до 9,25 за долар до кінця року, сказав він.

З одного боку, дешевшає нацвалюта для туристів вигідна, так як відпочинок і покупки на території країни стають дешевше щодо долара. З іншого боку, фінансова криза неминуче впливає на загальний рівень життя в країні, що не може не відгукнутися і на індустрії відпочинку. Правда поки не ясно, як саме.

Додамо, що зараз на курортах Туреччини встановилася по-справжньому літня спека, яка особливо розташовує до пляжного відпочинку.

Якщо ви також розглядаєте можливість відпочити в Туреччині восени, а цей час вважається оксамитовим сезоном для турецьких курортів, тоді звертайтеся за телефоном (093) 170-44-99

Leave a Reply: